יוצאים ממתחם הארמון החדש וממשיכים באוטובוס שנוסע סביב הגנים אל הקצה האחר של פארק שרלוטנהוף שבתוכו נמצאים ארמונות סאנסוסי ואוניברסיטת פוטסדאם. עוצרים בחזית הארמון סאנסוסי שם מסביר לנו נדב שמשמעות השם סאנסוסי היא 'ללא דאגה' מספר לנו את סיפורו של פרדריק הגדול ועל אהבתו לכלביו שנקברו בחצר האחוזה בסמוך לקברו.
ממשיכים לטייל בגנים המרהיבים של הארמון ממפלס למפלס, ממזרקה למזרקה ומפסל לפסל. מומלץ להקליק על אחת התמונות על מנת לראות את כל תמונות הארמון והגן.
ביציאה מהגנים עוברים ליד פסל דמוי אובליסק וממשיכים בדרכנו אל העיר העתיקה, הפעם הולכים ברגל. בדרכנו לאורך השדרה אנו עוברים ליד שער הציידים וליד עץ שמסיבה תמוהה סרגו לו סוודר.
מגיעים למרכז העיר העתיקה ובכניסה לרחוב ההולנדי מתפזרים לארוחת צהריים במסעדות האזור. אנחנו בוחרים במסעדת סנדוויצים שמאפשרת לנו לאכול, לשבוע ולהספיק לטייל מעט בעיר.
ממשיכים בנסיעה באוטובוס אל ארמון ססילנהוף - הארמון בו התקיימה ועידת פוטסדאם עם סטלין טרומן וצ'רצ'יל. הארמון מעוצב בסגנון פונדק אנגלי עם הרבה לבנים אדומות ומוטיבים ארכיטקטוניים שנועדו להזכיר אוניה. כאן נדב מספר לנו על מעללי מנהיגי העולם במהלך ועידת פוטסדאם שסיימה את מלחמת העולם השניה ופצלה את גרמניה בין המנצחים באופן שהוביל כעבור שנים לבניית חומת ברלין. אנחנו יושבים על המדרגות בחצר לפני החדר בו נערכה הישיבה ומנסים להקשיב להסבר אלא שהחצר הומה קבוצות מטיילים עם מדריכים שמסבירים כנראה בדיוק אותו דבר בשלל שפות. בסופו של דבר גם אנחנו זוכים להציץ לחלון החדר ולראות את הכסא בו ישב סטאלין והגה עם שותפיו את חלוקת גרמניה כך שברלין המחולקת גם כן כלואה בתוך מובלעת סובייטית. הארמון מוקף בגינות יפות.
זהו. כאן מסתיים סיורנו בפוטסדאם. ברכבת חזרה שואלים שכנינו לטיול, זוג בערך בן גילנו, היכן אפשר לבלות בערב ולאכול ארוחת ערב, נדב ממליץ בפניהם ללכת לכיכר סאביני, המקום שמצויין במדריכים לתיירים כ מרכז מסעדות היוקרה ומסמן להם את המקום במפה שהוא מחלק. אנחנו שואלים אותו בדיוק אותה שאלה ונדב מסמן לנו מקום שונה לחלוטין מצפון לאלכסנדר פלאץ בצומת הרחובות שונהאוזר, קאסטאניין ודנציגר [השמות המדוייקים במפה ליד המסעדה Cafe PAZ] - אנחנו תוהים מדוע הוא מנחה אותנו למקום שונה ונדב מסביר שזה המקום בו מבלים הצעירים.
בדרכנו חזרה לברלין אנחנו מעוניינים לבקר גם בבית ועידת ואנזה - המקום ממנו יצאה ההנחייה כיצד לבצע את 'הפיתרון הסופי'. סיור זה איננו נכלל בטיול שרכשנו אבל נדב מדריך אותנו בנושא ואף יורד איתנו בתחנת הרכבת בואנזה ומלווה אותנו אל תחנת האוטובוס שיביא אותנו לוילה ואנזה. נסיעה ממש קצרה באוטובוס ואנחנו בפתח האחוזה.
ןילה ואנזה היא מקום נופש מפואר ששוכן בנוף פסטורלי על גדת האגם מוקף בגן עם פסלים. המחשבה שבמקום זה ישבה קבוצת אנשים ודנה בצורה קרה ומחושבת בהיבטים הכלכליים והלוגיסטיים של השמדת בני אדם פשוט איננה נתפסת.
היום משמש המקום כארכיון שאוסף עדויות בנושא עלית הנאצים ותהליכי גיבוש הפתרון הסופי וכמכון מחקר אקדמי שעוסק בצד החברתי של עליית הנאצים לשלטון. בתוך המכון קיבלנו הסברים בעברית מעובדת מחקר צעירה. ככל שקיבלנו יותר הסברים כן הבנתי פחות. אחד הדברים שאינם ברורים לי עדיין הוא מי בעצם הגה את המערכת הלוגיסטית הסבוכה והמדוייקת. אלה לא היו באי הועידה, הם ה קיבלו תוכניות מדוייקות ומפורטות שהוכנו על-ידי הרבה אנשים לאורך זמן, אחרת לא היה ה"מבצע" יוצא לפועל תוך ימים ספורים מסיום הועידה. מי היו אותם אנשים?
קומת הקרקע של המבנה ובה החדר ששימש לדיוני הועידה היא היום מוזיאון. אנחנו ביקרנו רק במוזיאון ובחצר המפוארת. התצוגה שהעסיקה את מחשבותי יותר מהכל מורכבת מציטוטים של דברי בני הדור השני והשלישי לפתרון הסופי, צאצאי הנרצחים וצאצאי הרוצחים - אלה שנולדו אשמים.
ליקטתי את הציטוטים שצילמתי מהקירות לקולאז'
חזרנו ברכבת לברלין ובערב יצאנו לאכול בכיכר סאביני. החלטנו שהערב אנחנו אוכלים אוכל גרמני. מסתבר שהמשימה איננה קלה. באזור סאביני יש אכן עשרות מסעדות מפוארות ומלאות בהמוני סועדים אלא שכל המסעדות נושאות אופי שאיננו גרמני, הסגנונות השולטים מגיעים בעיקר מהמזרח הרחוק ומאיטליה. לאחר שיטוט ממושך ממסעדה למסעדה מצאנו בסופו של דבר מסעדה קטנה בסגנון ברלינאי ואכלנו שניצל עם סלט תפוחי אדמה, כדורי בשר גדולים ברוטב צלפים ותפוחי אדמה מבושלים. הסלט היה מורכב מפלחי סלק מבושל על מצע חסה אדומה, מעניין אבל אני מעדיף את סלט הירקות שלנו. מאחר שבשלב זה כבר ידענו שיש בירה שעריבה לחיכנו הזמננו בירה בהירה. קיבלנו בירה שולטהייס שהייתה עדינה וטעימה, למרות שלא זכור לי שביקשתי, הכוס שלי הייתה כפולה בגודלה מהכוס של עירית. חזרנו הבייתה ב 23:30 אחרי יום ארוך ומעניין וגם טעים ומשביע.
View פוטסדאם ובית ועידת ואנזה in a larger map
0 תגובות:
הוסף רשומת תגובה